perjantai 9. joulukuuta 2016

Markkinataloudesta ja turkiksista

Moni on ehtinyt tyrmätä Sokoksen päätöksen luopua turkisten vähittäismyynnistä. On ymmärrettävää, että turkisalan etujärjestön edustaja paheksuu tätä. Kummallisempaa on, että Kokoomuksen markkinaliberalistisen siiven edustaja on liittynyt kuoroon.
Onko markkinatalous hyvä vai huono asia? Jos markkinat toimivat hyvin, on markkinatalous lähtökohtaisesti hyvä asia koska markkinat kohdentavat resursseja tehokkaasti. Itänaapurissa kokeiltiin keskuskomiteamuotoista päätöksentekoa, joka ei selkeästikään toiminut kovin hyvin resurssien käytön suhteen. Sen sijaan pohjoismainen malli, jossa on vapaasti muodostuva hintasignaali mutta suhteellisen paljon tulonsiirtoja, on osoittautunut erittäin kilpailukykyiseksi malliksi maailmalla. Vaikka emme siitä pidä, pärjäämme hyvin kaikenlaisissa kilpailukyky- ym. vertailuissa.

Minusta Susanna Koski voisi päättää, että haluaako hän lisää markkinoita vai vähemmän markkinoita. Minusta maailmankuva, jossa työmarkkinoita halutaan vapauttaa sääntelystä, mutta kritisoidaan turkisten myynnistä luopumisesta kauppaketjua, on erikoinen. Jokainen voi valita, että ostaako turkiksen, sillä vaihtoehtoja on, mutta ilman työtä ei selviä kuin poikkeustapauksessa. Lähtökohtaisesti työmarkkinoilla on heikommalla se, jolla ei ole pääomatuloja turvanaan eli tavallinen palkansaaja. Tämän vuoksi työmarkkinoiden ollessa vapaat, on markkinaepäonnistumisen riski suuri. Näin sääntelyn pitäisi olla suurempaa työmarkkinoilla eli markkinoiden annettava toimia vähemmän kuin vaikkapa turkisten myynnissä.

Sokos ei ole edes kovin merkittävä tekijä Suomen turkisalalle, jonka tuotteista 98 prosenttia menee lehtitietojen mukaan vientiin. Näin ollen argumentit työpaikkojen menetyksistä Sokoksen päätöksen myötä, eivät ehkä kestä lähempää tarkastelua. Työpaikat eivät saa myöskään olla itseisarvo. Muuten turkiksia kannattaisi tuottaa metsästämällä villejä turkiseläimiä vanhanaikaisin asein eikä turkiseläimien pitäminen pienissä häkeissä lähellä toisiaan olisi kovin järkevää.

Haluan joululahjaksi poliitikkoja, joiden maailmankuva on koherentti.

2 kommenttia:

  1. Susanna Kosken mielipide on täysin ymmärrettävä kun ottaa huomioon, että hänet on valittu maa- ja metsätalousvaltaisesta Vaasan vaalipiiristä, jossa Kokoomusta äänestävillä rikkailla on suurella todennäköisyydellä näppinsä pelissä myös turkisalalla. Eivät siellä talousliberalismin urbaaneihin versioihin hurahtaneet pärjää.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista, Mikko! Näin varmasti on. Olisi mukavaa, jos voisimme luottaa poliitikkojen älylliseen rehellisyyteen.

    VastaaPoista